Lär känna Anders Zorn

Anders Leonard Zorn (född i Utmelands By, Mora 1860 och död 1920 i Mora) är en av Sveriges mest kända konstnärer både nationellt och internationellt. Besök Zorngården och Zornmuséet här i Mora – läs mer här.

anders zorn

Anders Zorn – en storhet i Europa

Anders Zorn är mest känd för sina oljemålningar av nationalromantiska motiv, landskapsmotiv, nakenstudier av kullor från Dalarna, och porträttmålningar. Han var en populär porträttmålare, som bland annat målade amerikanska presidenter.

Zorn fick erkännande för sin naturalistiska måleriteknik redan under sin livstid och betraktades som en av Europas främsta målare under slutet av 1800-talet. Zorn var även en mycket skicklig etsare och fotograf. Idag finns Zorns verk på flera museer världen över. Den största samlingen finns på Zormuseet.


Se hur den berömde konstnären och hans fru levde

Här i Mora kan du även besöka Zorngården, där paret Anders och Emma Zorn levde. Gården var toppmodern, och ståtade bland annat med Sverige första rostfria diskbänk och varmvattenberedare. Genom åren besökte ett stort antal av dåtidens kändisar paret Zorns hem. Bland annat prins Eugen, Selma Lagerlöf och Bruno Liljefors.


Konstnärsparet – vänner av hotellet

Anders och Emma Zorn brukade ofta ta med sig sina vänner till Mora Hotell, och lät sig väl smaka här i våra salonger. Av den anledningen har vi ett paket som vi kallar Zorn-middag, där ni kan äta mat inspirerad av 1800-talet som serveras i vårt rum Konstnären. Det var där inne som bjudningarna för konstnärsparet och deras vänner brukade hållas.


Vill du ha boende i samband med ditt besök på Zornmuseet och Zorngården?

Mora Hotell ligger bara 350 meter från Zorngården och Zornmuseet. Boka rum här hos oss, så har du promenadavstånd. Det finns mycket att uppleva i Mora och i Dalarna. Prata med personalen här på hotellet, så hjälper vi dig att hitta fler intressanta aktiviteter. Eller varför inte slappna av i vårt härliga spa? Välkommen till oss på Mora Hotell & Spa!