Om Mora Hotell & Spa

Om oss

Mora Hotell & Spa drivs av familjen Lund sedan 2018. Till slut hittade vi hem till våra rötter i Mora efter ha bott och verkat i hela Europa men Mora och Dalarna är magiskt! Nu har vi tagit med oss all kärlek för mat, vin och livsnjutning till Mora för detta är den finaste platsen på jorden.

Anläggningen är till för gäster som vill besöka Mora och då bo och äta fyrstjärnigt. Stor vikt läggs vid att gynna bygden och dess invånare. Moras lokalbefolkning ska känna sig stolta över Mora Hotell & Spa med dess anrika och charmiga miljö.

VI har begränsat antal parkeringsplatser på hotellet, men dom vi har erbjuder vi kostnadsfritt till våra gäster. Vi har även inomhusplatser i vårt garage med direkt access till hotellets rum och faciliteter.

Om_Mora-hotell_2000

Hotellets historia

Fastigheten byggdes för första gången år 1830, då herr Sedwallsson lät uppföra Mora Gästgiveri, en gästgivaregård med fem stora rum, matsal, salong samt två hotellrum med bäddar. Förutom stallrum, med ett lider för hästvagnar, fanns även ett brännvinsmagasin. Gästgivaregården blev senare Mora Hotell med 17 rum. Genom åren har hotellet byggts ut samt genomgått flera renoveringar. Idag är hotellet ett helrenoverat förstklassigt stadshotell med 141 rum.

Ursprungsbyggnaden finns kvar i nuvarande komplex. Herr Sedwallsson var handelsman och etablerade sig senare i Älvdalen. Han blev välkänd genom att organisera transporten av den sarkofag, som beställts vid Älvdalens Porfyrverk, för Karl XIV Johans gravläggning 1844.

Den mest kände gästgivaren var Julius Blomberg, far till den inte mindre kände kapten Carl Hugo Blomberg, som tjänstgjorde vid amerikanska flottan under Spansk– amerikanska kriget 1898. Kostnären Anders Zorn och hans hustru Emma, samt vänner som Carl Larsson, Selma Lagerlöf, Prins Eugene och August Strindberg var ofta sedda gäster på Mora Hotell.

 

Våra värderingar

Läs mer om våra värderingar i vår broschyr.