Vasaloppet – dalatradition med kunglig historia

Det var tack vare Gustav Vasa Sverige blev fritt från Danmark. Hans uppror mot danskarna började med den berömda flykten på skidor i Dalarna, och resten är historia. Sedan 1922 körs Vasaloppet på skidor, för att hylla denna episod i landets historia.

Vasaloppet

Sverige blir svenskt

Året var 1520 när Gustav Eriksson flydde från danska soldater mot Norge. Han var ute på en turné i landet för att värva bundsförvanter till en motoffensiv mot ockuperande makten Danmark. Sverige styrdes under den här tiden av den danske kungen Kristian II, som bland annat låg bakom Stockholms blodbad.

Svenskarna föredrog dock fred framför att bli kvitt dansken, och den unge Gustav fick inget gehör. Han var på väg mot Norge, då två duktiga skidåkare skickades ut för att stoppa honom. De hade ändrat sig och ville att Gustav skulle leda upproret mot Danmark. I Sälen fick de stopp på Gustav Vasa, och fick honom att åka de nio milen tillbaka till Mora. Upproret lyckades. Sverige blev ett fritt land, och Gustav Vasa blev senare vår kung.


Vasaloppet och dess tillkomst

Vasaloppet är ett internationellt berömt skidlopp, världens största i sitt slag, som går av stapeln den första söndagen i Mars varje år. Tävlingen har hållits sen 1922. Sträckan som åks är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora. Loppet kom till på initiativ av morasonen Anders Pers, som knöt ihop det samtida intresset med skididrott med den berömda flykten från danskarna. Från Mora kom även den niofaldige vinnaren av Vasaloppet, Nils “Mora-Nisse” Karlsson, som även vann flera VM i längdskidåkning. Läs mer om Vasaloppet och dess historia här.


Vasaloppet idag

Idag innebär Vasaloppet mycket mer än skidåkning. Förutom flera olika varianter av skidtävlingar, anordnas cykellopplöpning och stafett i flera olika distanser. De olika tävlingarna drar en stor publik från hela världen, och Vasaloppet är idag ett av Dalarnas och Sveriges allra starkaste varumärken. Här kan du anmäla dig till alla loppen


Målgången – i anslutning till hotellet

Mora Hotell & Spa ligger ett stenkast från den legendariska målgången, där segrarna skidat i mål i fädrens spår i snart 100 år. Du som deltar i något av loppen och vill ha nära till vila och spa är hjärtligt välkommen att boka in ditt boende här hos oss.