fbpx

MTB-paketet

Upptäck Mora på cykel tillsammans med Mora Hotell! Mora erbjuder en mängd olika alternativ när det kommer till cykelvägar. Välj en av de turer vi beskriver eller utforska fritt, valet är ditt!

2475:-/person

2475:-/person

Datum för Cykelupplevelser, MTB/Leisure, Mora Hotell 2019
Fredag 28 juni Eldristuren 17 km 09.00-11.00
Söndag 30 juni Alderängsturen 30 km 09.00-12.00
Onsdag 3 juli Hökbergsturen 40 km 09.00-13.00
Onsdag 10 juli Eldristuren 17 km 09.00-11.00
Onsdag 17 juli Alderängsturen 30 km 09.00-12.00
Torsdag 22 aug Hökbergsturen 40 km 09.00-13.00
Torsdag 29 aug Eldristuren 17 km 09.00-11.00
Torsdag 12 sep Alderängsturen 30 km 09.00-12.00
Fredag 20 sep Eldristuren 17 km 09.00-11.00
Torsdag 26 sep Alderängsturen 30 km 09.00-12.00

I paketet ingår Boende Frukost Cykelmatsäck Middag Guidad cykelupplevelse med lokal guide och följebil/säkerhetsbil Utrustningslista/Bra att tänka på Hjälm, obligatoriskt Bekväma kläder för cykling i alla väder Regnkläder Ryggsäck Termos Vattenflaska/flaskor Sittunderlag

MTB – lätt, 17 km, 2 tim Eldristuren En härlig tur som passar alla, ung som äldre! På fina grusvägar cyklar vi längs Österdalälven. Vårt mål är Eldris Fäbod, den sista kontrollen på Vasaloppet. På vägen upp mot fäboden passerar vi helt unika jordkällare som byggts i de sanddyner som skapats efter det stora meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan. I Eldris blir vi sedan mottagna av tidigare Vasalopps-Generalen Rolf Hammar som ger oss historien om fäboden och Vasloppets fantasiska utveckling. Vem vet, kanske vi får kika in ni kokeriet där tusentals liter blåbärssoppa kokas varje vinter. Vi rullar åter mot Mora på fina stigar i härlig Vasaloppsterräng.

MTB – medel, ca 30 km, 3 tim Alderängsturen Att cykla i Mora erbjuder många speciella upplevelser. Längs grusvägar, skogsstigar och en kortare del på asfalt tar vi oss till Alderängarnas Naturreservat. I början av turen passerar vi Östnor, en gammal anrik industriby. Här statade tillverkningen av både Mora Knivar och vattenkranar redan i mitten på 1800-talet, och än idag finns produktionen kvar. Vi passerar också Mora Nisses väg, uppkallad efter Mora-Nisse Karlsson, 9-faldig Vasaloppsvinnare. Framme i naturreservatet möts vi av ett område med öppna slåttermarker, urskogsartade partier och klapperstensstränder. Här stannar vi till och den som vill kan få sig en extra utmaning! Här kan du, via drygt 100 trappsteg, ta dig ned längs getryggen Salunäv, en rullstensås som fått sin form efter att den bildats över vattenytan. Kom bara ihåg att det är lika många steg tillbaka upp! Därefter vänder vi åter mot Mora längs fina skogsstigar över böljande sandhedar.

MTB – lång, något ansträngande, 40 km, ca 4 tim Hökbergsturen Gillar du att cykla och är lite intresserad av historia? Då ska du cykla med oss! Efter en lättare start på turen, ut ur Mora, passerar vi Sandängarna, platsen för häxbränningen i Mora 1669. Vi fortsätter turen och passerar snart den gamla morabyn Kråkberg. Här uppfanns, och tillverkades tillväxtborrar för skogsbruk, ett patent som blev världsledande redan i början på 1900-talet. Längs fina skogsstigar cyklar vi genom byn Bonäs, Sveriges längsta radby. Här tangerar vi också Svinvallens Naturreservat som ligger precis i kanten av norra Europas största fossila flygsandfält. Vår tur rullar vidare på skogsbilvägar, böljande sandhedar och fina stigar genom Björka Fäbodar. Så småningom når vi Hökberg, en av de kända Vasaloppskontrollerna. Här befinner vi oss i äkta Vasaloppsmiljö där tusen och åter tusentals skidåkare, cyklister och löpare passerar varje år. Turen tillbaka mot Mora följer i stora delar det välkända Vasaloppsspåret.

Tur 1 – lätt: 17 km, 2 tim Eldristuren
En härlig tur som passar alla, ung som äldre! På fina grusvägar cyklar vi längs Österdalälven. Vårt mål är Eldris Fäbod, den sista kontrollen på Vasaloppet. På vägen upp mot fäboden passerar vi helt unika jordkällare som byggts i de sanddyner som skapats efter det stora meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan.

I Eldris blir vi sedan mottagna av tidigare Vasalopps-Generalen Rolf Hammar som ger oss historien om fäboden och Vasloppets fantasiska utveckling. Vem vet, kanske vi får kika in ni kokeriet där tusentals liter blåbärssoppa kokas varje vinter. Vi rullar åter mot Mora på fina stigar i härlig Vasaloppsterräng.

Tur 2 – medel: ca 30 km, 3 tim Alderängsturen
Att cykla i Mora erbjuder många speciella upplevelser. Längs grusvägar, skogsstigar och en kortare del på asfalt tar vi oss till Alderängarnas Naturreservat. I början av turen passerar vi Östnor, en gammal anrik industriby. Här statade tillverkningen av både Mora Knivar och vattenkranar redan i mitten på 1800-talet, och än idag finns produktionen kvar.

Vi passerar också Mora Nisses väg, uppkallad efter Mora-Nisse Karlsson, 9-faldig Vasaloppsvinnare.
Framme i naturreservatet möts vi av ett område med öppna slåttermarker, urskogsartade partier och klapperstensstränder. Här stannar vi till och den som vill kan få sig en extra utmaning! Här kan du, via drygt 100 trappsteg, ta dig ned längs getryggen Salunäv, en rullstensås som fått sin form efter att den bildats över vattenytan. Kom bara ihåg att det är lika många steg tillbaka upp! Därefter vänder vi åter mot Mora längs fina skogsstigar över böljande sandhedar.

Tur 3 – lång: något ansträngande, 40 km, ca 4 tim Hökbergsturen
Gillar du att cykla och är lite intresserad av historia? Då ska du cykla med oss!
Efter en lättare start på turen, ut ur Mora, passerar vi Sandängarna, platsen för häxbränningen i Mora 1669. Vi fortsätter turen och passerar snart den gamla morabyn Kråkberg. Här uppfanns, och tillverkades tillväxtborrar för skogsbruk, ett patent som blev världsledande redan i början på 1900-talet.

Längs fina skogsstigar cyklar vi genom byn Bonäs, Sveriges längsta radby. Här tangerar vi också Svinvallens Naturreservat som ligger precis i kanten av norra Europas största fossila flygsandfält. Vår tur rullar vidare på skogsbilvägar, böljande sandhedar och fina stigar genom Björka Fäbodar. Så småningom når vi Hökberg, en av de kända Vasaloppskontrollerna. Här befinner vi oss i äkta Vasaloppsmiljö där tusen och åter tusentals skidåkare, cyklister och löpare passerar varje år. Turen tillbaka mot Mora följer i stora delar det välkända Vasaloppsspåret.

Intresserad?

Alla paketerbjudanden

Hur du hittar hit

Mora hotell

Här kan du se en karta över närområdet, med några intressanta platser utmärkta. Tveka inte att fråga oss om du undrar över något.

0m Till centrum
30m Till tåget
200m Zornmuséet
300m Vasaloppsmålet
7,6km Dalahästar Nusnäs
14,3km Tomteland